Kdo by ještě nenarazil na našem
ytbe kanále na chlapíka, který trochu huhlá a anonymně hodnotí jídla
z restaurací a hlavně fastfoodu z donášky.
Ze začátku se na něj dalo
koukat, ale jak roste jeho popularita (rozuměj počty sledujících), tak roste i
jeho ego a jeho hodnocení jsou čím dál větší sračky.
Když budu brát v potaz to,
že jídlu absolutně nerozumí a hodnotí v podstatě už jen na základě co mu
chutná nebo nechutná, tak je to hodně slabé.
Ono už tak hodnotit jídlo,
které každému člověku chutná naprosto jinak, je na hraně. Ano jasně, máme tu
ytberky, které hodnotí šminky a kosmetiku všeho druhu, které hodnotí oblečení
nebo doplňky. Ale zatímco u šminek je celkem velká pravděpodobnost, že ta
řasenka bude sedět další stovce holek, tak že bude jídlo chutnat někomu úplně
stejně?
Dejme tomu, ale co nás vytáčí?
To že si někdo objedná jídlo,
které zrovna nemusí a pak tomu jídlu dá nižší hodnocení.
Jako WTF?
Že si objedná burger, kde
v menu vidí, že tam nebude jeho oblíbené rajče a pak mu na základě toho
srazí hodnocení?
Že naopak u druhého burguru
ještě před ochutnáním prohlásí, že tam rajče je a bude to jasný vítěz a pak mu
skutečně dá nejvyšší hodnocení?
Že většinu jídel z donášky
hodnotí podle toho, zda byl nějaký problém s donáškou (kurýr nemohl najít
jeho barák nebo přijel o pár minut později), jestli mu přidali k jídlu
dost ubrousků nebo dost příborů. Pak je jedno, jestli je to jídlo nejlepší na
světě, jeho hodnocení je skoro vždycky nižší.
Stěžovat si teda u hranolek
nebo smaženýho sýra, že už to má za sebou půlhodinu cesty a je to studený nebo
gumový? Tohle jsou jídla k okamžité spotřebě.
Ale víš Honzíku, tohle je právě
riziko té donášky než si to jídlo sníst v restauraci/fast foodu. Vždycky je
riziko, že se někde v zácpě kurýr zasekne a doveze ti to o chvíli později,
proto je taky u rozvážky uvedeno to časové rozmezí. Vždycky je riziko, že
obsluha neodhadne, že někdo je čuně a potřebuje k jídlu 30 ubrousků místo
5. Někdo ten ubrousek použije jeden, jiný 20 a někdo vůbec. Ani tu správnou
teplotu ti nikdo nezaručí. Je jasný, že pokud venku mrzne, tak než to jídlo
přinese do auta z auta, tak zchladne o něco víc, než když je venku 20°C.
Ani, že se jídlo v tom boxu během přepravy nepohne, auto nebude muset
zabrzdit, nenajede na hrb a jídlo nebude ne víčku. Víš, oni to jídlo pro tebe
nevozí na klíně spolujezdce, kde to někdo celou dobu drží, aby z tvé
zásilky neunikla ani kapka. Tohle všechno je oproti jídlu v restauraci riziko
rozvozu jídla. Servis jako v té restauraci prostě s dovážkou
nedostaneš.
Ale víte, co nás asi vytočilo
nejvíce?
Hodnocení restaurací Pohlreicha
na základě menu a cen. Bez toho, aby Honza to jídlo vůbec ochutnal, tak hodnotí
menu na základě ceny.
S tím, že 5 chodové menu
za 1300 je podle něj drahé. Menu vyhlášeného kuchaře v restauraci s Michelinskou
hvězdou. Kde není podmínka si dát menu skládající se z předkrmu, polévky,
hlavního chodu a dezertu.
Cena hlavního jídla, které si
dává většina lidí, se např. v Cafe imperial pohybuje od 269 do 455 korun.
Což je i cena hlavního jídla v lepší restauraci např. v Brně nebo
Olomouci. I v tom Brně narazíte na ceny dokonce vyšší než u Pohlreicha. A to tu
restauraci nevede známá osobnost a nemá Michelinskou hvězdu. Jde i o cenu
surovin a náročnost přípravy.
Honza by místo objednávání
z donášky se mohl jít podívat, jaká je cena kvalitního hovězího, například
pravé svíčkové, jehněčího, středomořských ryb nebo mořských plodů.
Přibližná
cena 1 kg pravé svíčkové se pohybuje od 600 Kč a více.
Přibližná
cena 1 kg mletého hovězího, kde se namele všechno, tedy kůže, chrupavky, tučné
lojové části. Od 100 Kč.
Přibližná
cena 1 kg norského lososa od 400 Kč
Přibližná
cena 1 kg kuřecích křídel od 50 Kč, stejně tak se pohybuje i cena za 1 kg
prsních řízků.
Přibližná
cena 1 kg kuřecího separátu (mletého masa) od 19 Kč.
Přibližná
cena chobotnice pobřežní se pohybuje od 400 Kč za 1 kg.
*ceny
jsou samozřejmě orientační a můžou být někde i nižší, nejen vyšší. Proto
uvádím, že se jedná o přibližnou cenu. Jde spíše o srovnání poměru cen
kvalitního masa a masného separátu.
Tady
máte i ceny jednoho z prodejců čerstvých ryb.
Tady máte ceny masa např. z Globusu
(ten má vlastní bourání, takže má skutečně čerstvé maso), ale v obyčejných
supermarketech do skutečně dobrých restaurací nenakupují.
Cena Big macu v Mc donalds
79 Kč, burger má mít 217 g
Cena McChicken 79 Kč za 165 g,
takže na váhu je toho ještě méně, přitom kuřecí je nejlevnější maso a ještě
levnější než mleté hovězí.
Tak a teď si spočítejme
skutečné náklady na burger Big Mac, houska do cca 10 Kč, víc nestojí. Zelenina cca
5 korun, ty 2 plátky rajčete nebo okurky, pár pidi kousků cibule, nebo salátu
moc nestojí. Omáčka 5 Kč. Množství masa je pod 100 g, hlavně tedy u těch
levnějších burgerů, u double víc, ale i stojí víc.
Kilo mletého hovězího stojí +/-
od 100 Kč, takže náklady na průměrný hovězí burger do 40 Kč, když budu počítat
100 gr masa, když budu počítat 200 gr u double burgerů tak i 50 Kč. Ale těch 200 g masa tam fakt nenajdete.
Náklady
na hovězí svíčkovou podle Pohlreicha
800
gr pravé hovězí svíčkové, cena např. Globus 600 Kč
50
g špeku cca 15 Kč (tedy víc než cena hovězího masa v celém burgeru)
Cena
smetany ke šlehání 25 Kč. Petržel, mrkev, celer, cibule se tam dává celá, náklady
cca 30-40kč. Pomocné suroviny k masu včetně zeleniny, koření, mléka apod.
mají náklady cca 100 Kč.
Dostáváme
se tedy na cenu 700 na 4 porce, tedy 175 Kč (bez přílohy). Cena svíčkové u
Pohlreicha je 269 Kč. :D
Pařátky, kopýtka, kůže,
chrupavky, tuk, prostě levný masný separát, to je to co obsahují burgery
z fast foodů jako je KFC, Burger King nebo Mc donalds. A ještě toho masa
tam moc není.
Co se týče váhy masa, ať už fast foodu nebo restaurace, tak váha se v menu vždy udává v syrovém stavu, nikoli vařeném/pečeném. Takže pokud má mleté maso v burgeru váhu před usmažením 50 g, tak 50 g nemá po usmažení. Když se svíčková dělá z 800 g syrového masa, tak těch 800 nemá po hodině vaření. Vážení pokrmů u Honzy z kanálu Jdeme žrát, tedy nemá skutečný význam, jelikož v menu je cena syrového masa, nikoli toho tepelně zpracovaného.
On fast food ve výsledku není
vůbec levný vzhledem k tomu, co za ty peníze člověk dostane a hlavně
jakou kvalitu dostane. Hodnota třeba toho Big Macu vůbec neodpovídá jeho ceně.
Oproti tomu u Pohlreicha si
dáte svíčkovou z pravé svíčkové nebo jiná kvalitní masa (třeba losos, jehněčí, tuňák, daněkk apod.). Zaplatíte za jídlo z kvalitních surovin, kde cena té
kvalitě taky odpovídá.
Tohle by si Honza z kanálu
Jdeme žrát, měl uvědomit a v hlavince přepočítat, než bude kritizovat ceny
v dobrých restauracích.
Na konec bych dodala pouze to,
že proti fast foodu vůbec nic nemám a sama ho sobě, nebo občas i dětem koupím.
Jen si nepředstavuju jak je to jídlo supr levný a už vůbec si raději
nepředstavuju, jakou kvalitu to jídlo má.
Houska na Big Mac 10kč? V reálu je to kolem 20 haléřů. Výrobní cena burgerů z Mekáče je pár korun.
OdpovědětVymazatA normální restaurace opravdu nekupují maso v supermarketech a za supermarketové ceny, nakupují mnohem levněji. Ve skutečnosti je cena jídla v restauraci 4-5x vyšší, než náklady na jeho výrobu (včetně režijí).
Bloggera nehájím
Ona asi nemyslela restaurace 5. cenové, ale ty dražší, ty fakt nenakupuji levný věci...
VymazatStále platí, že jídlo v restauraci je 4-5x dražší, než kompletní náklady na jeho výrobu a distribuci. Je jedno, jestli se jedná o mekáč, levnou pizzerku, Argentinu nebo Alcron. Platí přímá úměra.
VymazatMožná si to nedokážete představit v případě jídla, protože nakupujete v supermarketu, profesionální a dobré podniky v supermarketech nenakupují, to dělají Vietnamci, popř provozní těch hospod “5. cenové”, které zmiňujete. Ti jezdí do Makra a do Tamda v Sapě.
VymazatMohla byste to ale pochopit v případě vína, není problém zjistit si velkoobchodní ceny. Pokud koupíte 500 lahví kvalitního jihoamerického vína přímo od výrobce, vyjde vás láhev +- na 200 Kč (platí to i pro Francii). Ve specializované prodejně v ČR tuto láhev pak koupíte za 700. V LC Argentina vám tuto láhev naúčtují za 1100 Kč.
Ten týpek je fakt dost nechutný. Za jediné plnohodnotné jídlo považuje jídla, která se vyskytují na jídelníčku většiny Čechů, kteří podle toho také vypadají. Minimum živin, hora přílohy, obrovská porce masa - no co, že je to šlichta, hlavně, že je toho hodně. Velikost porce musí odpovídat alespoň dvěma standardním porcím, jinak body letí zase dolů. Pokud chce někdo vidět antireklamu na zdravé a plnohodnotné stravování, tak kanál Jdemežrát je kandidát č.1. Na to, že je JdemeŽrát asi o rok mladší než já, tak vypadá o dost hůř než moji vrstevníci.
OdpovědětVymazat